Garant za garancije

Bez autora
Jun 13 2010

Od početka narednog mjeseca ne bi trebalo da se ponavljaju situacije kao posljednja sa Štrabagom u kojoj Crna Gora ne može da naplati garanciju na prvi poziv vrijednu 1,88 miliona eura nakon raskida ugovora sa ovom austrijskom firmom o gradnji regionalnog vodovoda. Nije pomoglo ni to što je garancija naplativa na prvi poziv bez obrazloženja i dokazivanja, jer je sud u Beču i pored toga stopirao naplatu garancije. Sličnu praksu će prekinuti jednoobrazna pravila za garancije na prvi poziv URDG 758-Uniform Rules for Demand Guarantees usvojena krajem prošle godine u Briselu koja počinju da važe 1. jula. Nova pravila će pooštriti disciplinu u naplati garancija. Nova pravila su sada precizna i obavezuju garanta da mora da plati ako je zahtjev uložen u skladu sa uslovima garancije, dokumentima koja su navedena u njoj i pravilima koja za nju važe. I to je jedan od razloga koji će podstaći da se ugovara primjena ovih pravila koja u cijelom svijetu, među bankama i firmama, počinju da važe za petnaestak dana.

Garant za garancijeOd početka narednog mjeseca ne bi trebalo da se ponavljaju situacije kao posljednja sa Štrabagom u kojoj Crna Gora ne može da naplati garanciju na prvi poziv vrijednu 1,88 miliona eura nakon raskida ugovora sa ovom austrijskom firmom o gradnji regionalnog vodovoda.

Nije pomoglo ni to što je garancija naplativa na prvi poziv bez obrazloženja i dokazivanja, jer je sud u Beču i pored toga stopirao naplatu garancije.

- Sličnu praksu će prekinuti jednoobrazna pravila za garancije na prvi poziv URDG 758-Uniform Rules for Demand Guarantees usvojena krajem prošle godine u Briselu koja počinju da važe 1. jula. Nova pravila će pooštriti disciplinu u naplati garancija - kaže član Bankarske komisije ICC u Parizu i UCP Konsalting grupe Cvijeta Anđelković odgovarajući na pitanje Pobjede hoće li u prošlost otići ono što se do sada nerijetko događalo da se onemogućava, odnosno osporava naplata garancije iako je ona na prvi poziv.

- Nova pravila su sada precizna i obavezuju garanta da mora da plati ako je zahtjev uložen u skladu sa uslovima garancije, dokumentima koja su navedena u njoj i pravilima koja za nju važe. I to je jedan od razloga koji će podstaći da se ugovara primjena ovih pravila koja u cijelom svijetu, među bankama i firmama, počinju da važe za petnaestak dana. Ona su ugovornog karaktera što znači da, recimo, crnogorska firma sa svojim stranim partnerom treba da ugovara da će se na njihovu garanciju primjenjivati URDG 758 nakon čega instrukciju daju svojoj banci koja to sprovodi, objašnjava Anđelković dodajući da banke treba što više da promovišu ova pravila i da svoje komitente upoznaju sa njihovim prednostima.

Ona olakšaju međunarodnu trgovinu i finansijske transakcije i nije potrebno da se posebno prihvate već da ugovori koje sklapaju kompanije ili vlade sa kompanijama budu u skladu sa njima.

Nova pravila mnogo znače za crnogorske kompanije i banke, naročito danas u finansijskoj krizi, kada je veoma važno u svakom poslu se osigurati od rizika. Niko nikome ne vjeruje, pa zato firme posežu za najsigurnijim instrumentima obezbjeđenja. U svijetu se traže garancije, dokumentarni i stendbaj akreditivi, do kojih se teško dolazi. Banke procjenjuju rizike u koje treba da uđu, dajući garanciju za određenu firmu žele i same da se zaštite - kaže Anđelković, koja je nadavno u organizaciji Privredne komore crnogorskim preduzetnicima približila nova pravila i njihove prednosti.

- Pošto se crnogorski i strani partner najčešće ne poznaju onda je najbolje da u transakcijama ugovore primjenu međunarodnih pravila jer ona štite podjednako sve. Bilo da je crnogorska firma uvoznik ili izvoznik podjednako će biti zaštićeni, jer će njihova i strana banka postupati na isti način u skladu sa pravilima za garancije, akreditive ili inkaso, kaže Anđelković objašnjavajući šta pravila u praksi znače.

Ona su prije svega preciznija, sveobuhvatnija, inovativnija i sadrže definicije pojmova i njihovo tumačenje radi preciznosti koja je izuzetno značajna u tekstu garancije. Jezik je moderniji i mnogo jasniji jer je usklađen sa jednoobraznim pravilima za akreditive, stendbaj akreditive i sa Konvencijom UN za stendbaj akreditive i nezavisne garancije. Međunarodna trgovinska komora u Parizu očekuje da će ovaj set pravila postati hit 21.vijeka za firme i banke na svim kontinentima.

Ukalkulisana i viša sila


Anđelković kaže da do sada korisnik nije imao sigurnost da će mu novac koji pokriva, odnosno podrazumijeva garancija biti plaćen u slučaju da istekne njen rok zbog više sile.

Nova pravila i to mijenjaju. Garant mora da plati usklađeni poziv čak i kad rok garanciji istekne za vrijeme više sile. Čim „viša sila“ prestane i garant otpočne da radi, mora da plati svaki usklađeni zahtjev. To takođe znači da će se sigurnije raditi jer su nova pravila preciznije regulisala obaveze garanta, kontragaranta i povećala sigurnost povjerioca, odnosno korisnika garancije. I ne samo to, ona su vodilja za najbolju praksu jer ih firme i banke mogu koristiti za svaku vrstu garancije - jemstva, kaže Anđelković, podsjećajući da nova pravila precizno definišu i aviziranje, usklađeni zahtjev za plaćanje...

Suspenzija na najviše 30 dana

U praksi su česti zahtjevi da se po garanciji plati ili da se ona produži- „extend or pay“ što je, ustvari, sila za produženje garancije.

Anđelković objašnjava da ako se utvrdi da je zahtjev usklađen sa svim uslovima, garant može suspendovati plaćanje za 30 dana od datumA prijema poziva i bez odlaganja o tome obavijestiti nalogodavca- kontragaranta o suspenziji. Garant može odbiti produženje, ali u tom slučaju mora da plati usklađeni poziv. Vrijeme suspenzije je dato da bi se donijela odluka o postupanju ili, u slučaju plaćanja, da se aranžiraju potrebna sredstva, ističe ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik